Un nou cas d’assetjament laboral a les universitats

Un altre cas d’assetjament laboral… I ja n’hem perdut el compte. Avui ha sortit a la llum un altre cas d’assetjament laboral, aquest cop a la UB. Una situació de terror generalitzat que s’ha viscut durant anys en el si de l’equip de Margarita Díaz-Andreu, professora ICREA y Premio Nacional de Humanidades (https://www.eldiario.es/catalunya/maltrato-premiada-arqueologa-investigadoras-llegue-sentirme-esclava_1_10076609.html). En una actitud que recorda la que hem vist darrerament en la UAB, arran de la última denúncia, ara la UB preveu apartar-la, però abans d’això ha estat ignorant totes les queixes de les víctimes, així com les contínues baixes en l’equip de Díaz-Andreu. A més, li facilita una sortida discreta envers una altra institució on podrà repetir els mateixos patrons de conducta.

Sigui a la UAB, a la UB, a la UPF o qualsevol universitat, exigim als respectius Equips de Govern mesures efectives per tal d’acabar amb aquesta xacra. Fins a data d’avui, l’actuació de les Universitats s’ha definit per dues coses: Protegir la imatge de l’assetjador/a i apartar la víctima sense fer soroll. Això s’ha d’acabar.

De res serveixen els discursos buits ni les bones paraules. El que necessitem són recursos que ajudin a rescatar les víctimes de la seva situació d’explotació i assetjament amb la màxima celeritat possible i amb totes les garanties. El silenci no és etern, ara és el moment de dir-ho en veu alta. És per això que emplacem a tots els membres de la comunitat científica a:

  • Denunciar totes les situacions d’assetjament que patiu així com les que tingueu coneixement. Mai estareu soles.
  • Donar suport a les víctimes per tal que no abandonin i vegin les seves carreres acadèmiques truncades pel fet de denunciar assetjament a la universitat.

Finalment, volem denunciar també el silenci còmplice d’ICREA, que durant anys ha tapat les denúncies i protegit a la denunciada, negant a les víctimes cap mena de recolzament. Caldrà analitzar amb calma si el model de ciència competitiva que promou no genera un terreny especialment adobat per tal que hi germinin dinàmiques d’assetjament com les denunciades les darreres setmanes.

Si pateixes o coneixes un cas d’assetjament a la UAB, no dubtis de contactar-nos a cgt.ensenyament@uab.cat

Advertisement

Els comentaris estan tancats.