Treball sense contracte a la UAB

mailingHeader

Aixó és Explotació.

A l’UAB hi ha gent treballant sense cap mena de contracte ni remuneració econòmica per la seva feina.
Hi ha PDI, grups de recerca, departaments, institucions i empreses que es beneficien d’aquest treball invisible: Aquest són els Explotadors.

Les universitats catalanes, i les de la resta de l’Estat, fonamenten una part del seu funcionament en treball no reconegut. Això és evident principalment a les activitats de recerca i de suport a la recerca. Molts i moltes de nosaltres coneixem casos de persones, de companys i companyes, que durant mesos i fins i tot anys han estat fent recerca o tasques de laboratori sense contractes. O enllaçant un contracte de durada limitada (o beca) amb uns mesos sense contracte i així ad infinitum. Una mostra d’aquesta realitat és, per exemple, la seva presència en publicacions al costat d’altres persones que, per una participació similar, percebem un salari o una beca. I que a més, podem després capitalitzar aquestes publicacions en reconeixements diversos de la nostra activitat de recerca. Però també podem trobar casos en els quals no existeix la compensació de participar en les publicacions derivades del treball realitzat.

Per molt que mirem cap una altra banda, aquest treball existeix. Darrera de qui el fa hi ha persones, amb noms i cognoms, que vivint en la precarietat el duen a terme amb l’esperança, gairebé mai realitzada, de poder inserir-se en una carrera investigadora o d’accedir a una feina de suport a la recerca. De moment no entrem a analitzar-ne les causes. Ni a assenyalar-ne totes les ramificacions que, amb el procés de privatització més o menys declarada de moltes activitats de la universitat, han crescut els darrers anys. I no ens referim, aquí, a les tasques de formació que els i les estudiants puguin fer, en laboratoris i projectes de recerca sota programes formatius. No. Parlem d’una altra realitat present a moltes estructures de la universitat i que mai es reconeix. Però que existeix.

Avisem: des de CGT pensem denunciar i fer pública aquesta precarietat extrema. Exposarem com es plasma i n’analitzarem les causes. Volem, simplement, eradicar la precarietat de les universitats, combatre l’estructura de jerarquies i privilegis amb profundes arrels en l’àmbit de la investigació i que empara l’explotació de treball sense compensacions, i, en aquest procés, edificar unes institucions acadèmiques i de recerca internament més igualitàries i horitzontals.

Treball és dignitat: Aturem l’explotació de mà d’obra especialitzada i gratuïta a la universitat.

El Treball sense contracte existeix.
Que no ens invisibilitzin !

CGT-UAB

Anuncis

Els comentaris estan tancats.